Straatje om in Pompeï.
Door: Anneke en Jaap
Blijf op de hoogte en volg Anneke en Jaap
11 April 2011 | Italië, Pompei
Echter, je kunt er over lezen of, via documentaires, over zien wat je wilt, als je rondloopt in Pompeï, om je heenkijkt en goed op je inneemt wat je ziet, raak je pas echt ‘betoverd’.
We rijden op half zeven ’s morgens weg uit Paestum. Eerst langs de waterbuffels, dan een glimp van een Griekse tempel en even daarna rijden we de snelweg richting Napels op. Doel: Pompeï, want, te belachelijk voor woorden, daar zijn we nog nooit geweest. We hebben dat lulletje van Tom Tom (hij laat ons regelmatig in de steek) ingesteld op Pompeï centrum, in de veronderstelling dat verwijzingsborden ons wel naar de opgravingen zullen leiden. Maar, geloof het of niet, dat gebeurt niet. Mocht je een Drents hunebed willen zien, dan staat dat bij Rotterdam al aangegeven, maar een verwijzingsbord naar de fameuze opgravingen van Pompeï tref je aan op circa 400 meter afstand van diezelfde opgravingen.
We komen per ongeluk op camping Zeus terecht (echt waar) omdat je er ook kunt parkeren. Navraag door Anneke leert ons dat we voor 15,00 euro kunnen parkeren en overnachten en beschikken over elektra en douches, terwijl het parkeren alleen drie euro per uur kost. En dat alles op 200 meter afstand van de ingang van Pompeï. We blijven hier dus een nacht, dat moge duidelijk zijn.
Om 09.15 uur zijn we bij de ingang, portemonnee en ID-kaart (voor het 65-plus-bewijs) bij de hand. ‘Niet nodig’ zegt de ticketdame. ‘Vandaag is nationale museumdag, dus gratis naar binnen’. Toch mooie 22 euro verdiend en de drukte valt alleszins mee (zie foto’s). Vijf minuten later lopen we over de eeuwen- en eeuwenoude straatkeien door Pompeï. ‘Indrukwekkend’ is niet het juiste woord en ook ‘geweldig’ niet of ‘magnifiek’. Je raakt min of meer in de ban van Pompeï. Het is niet moeilijk je in een andere tijd te wanen. Immers, er is zo veel herkenbaars en ongelooflijk in tact: huizen, tempels, een bakkerij, een wijngaard, thermen, zodat je als het ware deel gaat uitmaken van het toenmalige leven.
Om half vier laten onze kuiten ons weten dat het tijd is om terug te keren naar 10 april 2011. Op de camping laven we onze dorstige kelen en we bladeren nagenietend door een aardig boek over Pompeï, de stad die voor ons maar één nadeel heeft: je mag er niet met een camper in.
Zijspoor 14: Italië en de PVV.
In Italië is een rechtse politieke partij die voorstander is van een tweedeling van dit land. Bouw een muur halfweg ons land, iets ten zuiden van Rome, van oost naar west, zegt deze club. Immers, ten zuiden van Rome wonen alleen ‘de armoedigen’, de ‘verachtelijken’, vindt deze politieke partij. Zeg maar wat Wilders van de Islam en zijn aanhangers vindt: de Islam is verachtelijk en dat geldt dus ook voor degenen die zich Islamiet noemen. Toch zou de PVV in Italië weinig kans hebben groot te worden. Immers, de PVV vindt cultuur vooral een linkse hobby. En dat vinden ze in Italië helemaal niet! En dus zijn vrijwel alle musea gratis op feestdagen. En dat geldt ook voor vele palazzo’s en zelfs voor Pompeï! En dus zie je hoe twee onderwijzeressen een groep leerlingen toestemming geven om op de buik van op de vloer van het museum te gaan liggen, zodat ze dat prachtige doek van Modigliani kunnen nakleuren.
Omdat Italianen trots zijn op hun cultuur, zijn ze niet ban voor experimenten, worden er nog steeds prachtige opera’s gecomponeerd, krijgt jong talent kansen en zijn Rome, Firenze en Siena het decor voor schitterende openluchtvoorstellingen. En het allerbelangrijkste: door deze cultuurminnende mentaliteit kan Jaap gratis of voor een belachelijk laag bedrag binnenlopen in bijvoorbeeld een museumvilla of een palazzo. Dat kan in Nederland nauwelijks en straks, dankzij de PVV, helemaal niet meer. Dat geldt niet alleen voor Jaap, maar ook voor schoolkinderen en – op andere gebieden – voor aanstromend klassiek ( = links) talent, experimentele kunst (want is links), enzovoort. Toch maar in Italië gaan wonen, dan?
12 April 2011 - 16:54
Annie En Jan:
ja, pompeï lijkt ons inderdaad ook geweldig!
groet -
12 April 2011 - 16:54
Berta:
Lieve luitjes,
Het was weer geweldig jullie verhaal heel herkenbaar alleen mis ik de aanduiding van het fallus bord.
Hebben jullie wat gemist het zit nog op mijn netvlies.
Liefs Berta. en Pieter natuurlijk. (Dit is iets voor zijspoor Jaap "FALLUS''. -
05 Februari 2015 - 12:42