Dag 1 tot en met drie - Reisverslag uit Modena, Italië van Anneke en Jaap Platje - WaarBenJij.nu Dag 1 tot en met drie - Reisverslag uit Modena, Italië van Anneke en Jaap Platje - WaarBenJij.nu

Dag 1 tot en met drie

Door: annekejaap

Blijf op de hoogte en volg Anneke en Jaap

21 Februari 2011 | Italië, Modena

Dag één tot en met drie

Voorafje 1
Op donderdag 17 februari neemt Jaap afscheid van zijn werk en dus van een fiks aantal collega’s waarmee zo’n 20 jaar is samengewerkt. Die collega’s komen de pensionada opzoeken tijdens de afscheidsborrel in het restaurant van Kenniscentrum Handel, Jaap’s (ex)-werkgever. Er worden veel handen geschud, nog meer wangen gezoend en hele hartelijke en, gelukkig, welgemeende wensen aan het adres van de pensioengerechtigde uitgesproken. Het is echt hartverwarmend! Bovendien is de oogst aan leuke hebbedingetjes, boeken/boekjes, wenskaarten, reistips, flessen Siciliaanse wijn en financiële bijdragen aan de hartewens (een iPat) zodanig dat we, dat wil zeggen Anneke en de pensionada himself, de hele avond lol hebben (en soms wat ontroerd zijn…) Gelukkig komt dochter Linda assisteren, maar natuurlijk ook om afscheid te nemen. We zullen elkaar immers een paar maanden niet zien. We zijn een beetje jaloers op elkaar: Linda op ons en wij op haar, immers zij gaat een aantal weken naar Thailand en dat is ook erg aantrekkelijk toch…?

Voorafje 2
Op vrijdag houden we ons bezig met ‘de laatste voorbereidingen’. We doen boodschappen, pompen fietsbanden op, verzamelen spullen die meemoeten, zetten de fietsen in de camper en dergelijke. We zeggen enkele appartementsgenoten ’goeidag’ en rijden per camper naar Karen, Kevin en Naomi om ook van dochter- en kleinkinderenlief afscheid te nemen (en nog wel voor ruim twee maanden!). We worden rond half zes langdurig uitgezwaaid. Een klein uur later zitten we aan tafel bij Yousef en Mandana om te genieten van een heerlijk Iraans maal en prima (rode) wijn. Het is, zoals gewoonlijk, erg gezellig dus liggen we niet erg vroeg in het (camper)bed.

We reizen!
We ontbijten bij Yousef en Mandana en dan, om acht uur, start Jaap de motor en rijden we weg uit Zwolle, richting Luxemburg. Daar willen we overnachten. De reis verloopt voorspoedig: het is prima reisweer. Wel bewolkt, maar droog en soms komt de zon zelfs even tevoorschijn. Het enige dat ons niet zo bevalt is een slippende koppeling, telkens als wordt overgeschakeld naar de cruisecontrole. We besluiten ons er niet druk over te maken.
Omdat de reis zo voorspoedig verloopt (het is bijzonder rustig op de wegen), zijn we erg vroeg in Luxemburg en dus besluiten we door te rijden tot Völklingen. Daar kun je gratis camperen bij, door de Unesco beschermde, Stahlwerke. Er is nog elektriciteit ook. Wat wil je nog meer. We zijn er rond half vier, dus is er nog gelegenheid foto’s te maken. Niet meer voor de tentoonstelling over de Kelten, want die sluit om vijf uur en al evenmin voor de bezichtiging van de Stahlwerke, om dezelfde reden.
Links en rechts komen Duitsers naast ons staan, maar dat mag je, gezien het feit dat we in Duitsland zijn, niet echt een mirakel noemen. Het zijn camperaars, dus sympathieke luitjes… en ze gaan, net als wij, vroeg te bed.

We reizen nog een stukje
’t Is zes uur en we zijn al wakker. Gisteravond is besloten dat we vandaag tot Como willen rijden. Het is zondag (de twintigste) en dus rustig op de weg, mogen we verwachten. Dat klopt. De wegen zijn op z’n zondags: weinig auto’s en die er rijden worden gereden door ‘chauffeurs’ die het rijbewijs niet meer hadden mogen krijgen. Enfin, we troosten ons met de gedachte dat wij binnen niet al te lange termijn tot hetzelfde chauffeurstype zullen behoren. Ondanks voorgaande en de voortdurend neerdruipende regen, bereiken we Como. We parkeren de camper op een grote stadsparkeerplaats (zondags gratis) en besluiten ons niet te storen aan het vuilnisbeltkarakter van het parkeerplein. ’s Avonds spelen we gelijkspel met rummikub!

Zijspoor 1: Tom Tom en de NKC
We laten ons, net als heel veel andere camperaars, tegenwoordig leiden door de heer Tom Tom. De heer Tom Tom brengt ons vrijwel foutloos op elke gewenste plek. Dat de (digitale) vrouw van de heer Tom Tom, mevrouw Tina Tom, een plaatsnaam als Bologna uitspreekt als Bolooona, mag ‘m de pret niet drukken, vinden wij. En als je dan ook nog de beschikking hebt over ene Rian B. die weet hoe je het camperbestand van de Nederlandse KampeerautoClub (NKC) kunt implanteren in de heer Tom Tom, dan ben je helemaal het Heertje (en het Vrouwke)! Immers, dan beschik je over een keur aan Europese camperplaatsen. Meneer Tom Tom, mevrouw Tina Tom, NKC en Rian: duizend maal dank daarvoor!

We reizen verder
Het is maandagmorgen 21 februari. We schuiven de verduisteringsgordijntjes omhoog en zijn, vanachter het camperraam, getuige van typisch-Italiaanse tafereeltjes. Men komt hard aanrijden in de ‘machina’ (spreek uit maakina = auto), parkeert zo dicht mogelijk bij elkaar, stapt uit, knalt het portier dicht, werpt een snelle blik op het mobieltje en loopt - de dames hooggehakt, de heren sjiekgelaarsd en beide geslachten goed gekleed - met het toestelletje aan het oor, druk pratend met mond en handen richting stad. Wij kijken en genieten: we zijn in Italia!
We karren verder, richting Modena. Immers, deze stad kennen we nog niet en we zijn toch in de buurt, nietwaar? Onderweg, dichtbij de plaats van bestemming. zien we een prachtig en immens winkelcentrum (in de V.S. zouden ze zoiets een ‘mall’ noemen, menen we te weten). We lopen, met de laptop onder de arm, het winkelcentrum en vervolgens Media World binnen. Een buitengewoon aardige adviseuse helpt ons. Ze heeft een Nederlandse moeder, dus (...) is ze extra hulpvaardig en regelt en installeert het hele zwikkie voor ons. Als we terug zijn in de camper blijkt internet te werken en dus kunnen we de binnengekomen mailtjes bekijken en weer een aantal sympathieke reacties lezen naar aanleiding van Jaap’s afscheid.

Gaspech
We lopen nogmaals het winkelcentrum binnen en Anneke scoort een aardige tas voor een aardig bedrag in een aardige winkel. En laat de verkoopster ook nog eens aardig zijn! We zijn gelukkig als we terug zijn bij de camper: we kunnen internetten en Anneke heeft een nieuwe tas; wat wil een mens nog meer?
Gas!!, dat wil een mens! Elpeegee om de camper te verwarmen, te koken, te koelen, te vriezen! En wat blijkt als Anneke een van de gasvlammen wil ontsteken om water te verhitten voor koffie? Er is geen gastoevoer, dus kan er niet gekookt worden. Omdat er ook gekookt, gekoeld, gevroren en verwarmd wordt op elpeegee hebben we een echt probleem. Want, wat we ook proberen, er is ons geen elpeegee gegund. We proberen de firma die de lpg-tank heeft ingebouwd te bereiken, maar het is al zes uur geweest. Anneke, vindingrijk als altijd, loopt op enig moment naar een tankstation en daar weet men ons aan een adres te helpen waar men het probleem morgen waarschijnlijk wel kan oplossen.

• 21 Februari 2011 - 20:28

Josfos:

Ik heb de eer om jullie als eerste een berichtje te sturen. ZO te lezen genieten jullie nu al en hebben jullie in die paar dagen al van alles meegemaakt.
    Het is hier KOUD, bibber, bibber, bibber, gure wind, maar ja wat wil je, het duurt ook nog meer dan een maand, voordat het lente is.
    Leuk reisverslag .
    Anneke, ik weet niet of je mijn e-mail hebt gelezen, ik heb namelijk een Trouw met de DVD gescoord. Bij de Spar lagen er nog genoeg.

Verder is alles rustig in de Veste.
    Prettige voortzetting van jullie lange reis.
    Liefs Jos.

• 21 Februari 2011 - 21:02

Gerard En Tineke:

Hallo Jaap en Anneke,
    Heel fijn om zo even iets van jullie reisverslag te kunnen lezen.
    En Jaap nog van harte gefeliciteerd met zijn afscheid.
    Hopen dat jullie een heel leuk verblijf hebben in Italie en vooral warmer weer als wij hier nu.
    Maak er een leuke trip van.
    Kijken nu al weer uit naar jullie volgend verslag.

Groetjes Gerard en Tineke uit Veenhuizen.

• 21 Februari 2011 - 22:24

Anja:

Wat een leuk reisverslag. Alleen van de pech natuurlijk niet. Ben benieuwd wanneer het is opgelost. Geniet maar lekker van jullie reis. Anneke, ik zal morgen wel gaan sporten, ook voor jou. Als je terug bent pakken we de draad weer op.

• 22 Februari 2011 - 05:58

Ronald En Berthie:

Leuk verslag wij wensen jullie veel plezier en gas!1

Groet

• 22 Februari 2011 - 11:20

Karen:

Nou, eerste drie dagen van de 2 maanden klinken goed..... jammer van die LPG-toestand! Hopelijk nu opgelost? Vind wel dat die foto van Karen Kevin en Naomi echt niet meer kan....... Have fun!

• 22 Februari 2011 - 11:44

Ali Van Duin:

Anneke en Jaap,bedankt voor het eerste leuke reisverslag.
    Geniet maar lekker, het is hier ijzig koud.
    groetjes en goeie reis verder het heerlijke Italie in.

• 22 Februari 2011 - 15:45

Brannie Jacobs:

Hallo Luitjes

Je eerste reis verslag, en de eerste foto's.
    Leuk om te lezen.

Nou ex collega geniet er lekker van met je vindingrijk vrouwtje, en ik wacht weer op je volgende reisverslag en de foto's niet te vergeten.

Groetjes

• 22 Februari 2011 - 16:26

Rien:

Hallo Jaap en Anneke,
    Met plezier je verslag en belevenissen gelezen. Gratiesss is voor niks he! Moet je als pensionado ergen op bezuinigen?
    Foto 1 , is dat zelfs een "bewaakte"stalling of gewoon een gangbare omheining.
    Groeten,
    Rien Pieper

• 22 Februari 2011 - 16:50

Ger Van Der Teems:

Hallo Luitjes,

Vanuit het koude Hoogeveen kijk ik met jullie mee. Lekker op weg naar de zon en betere temperaturen dan hier. Ik hoop dat het gasprobleem snel verholpen wordt anders kan het bij jullie ook wel eens winter worden. Ik moet zeggen dat als ik jullie verslagen lees het bij mij ook aardig begint te kriebelen. Moet helaas nog even wachten.
    De foto's zijn aardig, vooral diegene waar Jaap met een dronken kop op staat. Net echt.

Geniet ervan en tot gauw.

Ger

• 22 Februari 2011 - 20:05

Dick:

Goed dat je zo snel kan omschakelen van werk (en dat nog wel zoveel jaar) naar volgens mij je liefste hobby "Camperen" . Klinkt allemaal heel erg goed en ik zou bijna zeggen: "Was ik ook alvast maar zo ver...."

Ik had gedacht dat het daar wel iets warmer zou zijn. Maar (als je gas hebt) krijg je het volgens mij echt heerlijk warm in jullie paleisje.

Veel plezier en denk niet te veel aan ons (oude collega's)

Groetjes, Dick

• 16 Maart 2011 - 18:53

Jos En Virginie:

Vinden nu pas tijd om te kijken en te lezen; nou van deze camping willen we graag het adres!!! Maar, zo te zien wordt het wel beter!!